Víte, že některé hračky mohou pozitivně ovlivňovat emoce vašich dětí?

Senzorické hračky jsou důležité pro rozvoj celého spektra dovedností a schopností dítěte, stejně tak i pro stimulaci a rozvoj smyslového vnímání. Senzorické hračky jsou totiž navržené tak, aby stimulovaly smyslové dovednosti dítěte - dotyk, sluch, zrak, čich a chuť. Tyto hračky jsou často vybaveny různými texturami, zvuky, světly, vůněmi nebo chutěmi, které mohou být pro dítě příjemné a stimulující. Senzorické hračky se často používají i pro terapeutické účely, zejména pro děti s poruchou autistického spektra nebo jinými senzorickými a vývojovými obtížemi.

1. Kognitivní vývoj: Senzorické hračky pomáhají rozvíjet a posilovat smyslové vnímání a soustředění. Například, pokud dítě drží v ruce hračku s texturou, rozpoznává různé povrchy a rozvíjí svůj smysl pro hmat. Hmatové hračky a pomůcky mohou mít také uklidňující účinky - jako třeba velké hmatové oblázky z přírodního dřeva, které jsou díky teplému dřevu a dokonalému hladkému oblému tvaru příjemné do ruky. Naše Antonie přidává ještě další tip - děti mohou pomocí hmatu poznávat rozdílné textury a tvary i poslepu a zapojit tak obě hemisféry - tedy fantazii a kreativní myšlení s logickým uvažováním.

2. Motorické dovednosti: Manipulace s různými senzorickými hračkami pomáhá dětem rozvíjet jemnou motoriku a koordinaci ruka - oka. Například házení a chytání míčku nebo skládání různých tvarů vyžaduje jemné pohyby ruky a prstů. Při skládání puzzle nebo například dřevěných skládacích zvířátek na patentky se dětí potřebují nejdříve zklidnit, aby se mohli soustředit, což opět pozitivně ovlivní jeho emoce.

 

3. Emoční rozvoj: Senzorické hračky mohou pomoci dětem lépe rozpoznat a regulovat své emoce. Například dotýkání se měkké hračky, hladkých materiálů nebo hraní s vodou může pomoci uklidnit dítě, přinést pocit pohody a snížit stres. V naší nabídce najdete senzorické olejové tuby, které jsou vhodné k uklidnění dětí například těsně před spaním, kdy dítě v postýlce pozoruje přelévající se tekutinu doplněnou o různé barvy či třpytky a přirozeně tak dojde k jeho uklidnění a přípravě na spánek. 

4. Komunikační dovednosti: Senzorické hračky mohou být také výborným nástrojem pro rozvoj komunikačních dovedností. Děti se mohou učit popisovat různé tvary, barvy, ale také poznat, pojmenovat a pochopit různé emoce a jak s nimi lépe pracovat. V naší nabídce najdete například parádní emoční ananas, u kterého si děti samy mohou navrhnout svůj ananasový obličej a pak ho porovnávat s emocemi na přiloženém výukovém plakátě nebo si prohlédnout vlastní podobnou emoci v zrcadle. Když se děti naučí rozpoznávat, chápat a cítit své pocity, vybudují si sociálně-emocionální dovednosti, které potřebují k tomu, aby žily šťastnější a zdravější život.

Senzorické hračky dětem pomáhají objevovat svět, stimulovat jejich mysl a přemýšlet nad tím, co cítí a prožívají nejen oni ale také i ostatní.  Vzhledem k těmto výhodám mohou senzorické hračky přispět ke zlepšení nálady a emocionálního stavu dětí. Mohou jim pomoci relaxovat a vyrovnat se se stresujícími situacemi a tím se lépe připravit na každodenní život.